×

YOUR OPINION MATTERS, GET IN TOUCH!

Please select one or more options:

Please, you have to select an option.
Please insert your first name.
Please insert your last name.
Please insert your email.

Check here to indicate that you have read and agree to Terms & Conditions/Privacy Policy.

*required

Thanks you for contacting!
Screenplay * Industry

 

 

Industry Gallery LA  is presenting the new exhibition by the Oyler Wu Collaborative , an architecture and design firm based in Los Angeles. Established in 2004 by Dwayne Oyler and Jenny Wu, both with Master of Architecture from Harvard University, they have been particularly recognized for their experimentation in design, material research, and fabrication. In 2012, the Collaborative received the AIA LA Presidential Awards for Emerging Practice as well as the Emerging Voices Award from the Architectural League, which firms spotlights design with distinct voices and the potential to influence the disciplines of architecture.

“Screenplay”  exhibition (19th March – 3rd May) coincides with WestWeek includes the featured architectural installation as well as innovative and visually exciting steel seating pieces.

 

 

 

 

 

 

 

In this show, the Collaborative evidences their interest in experiential ideas for ‘the line’ to get out of the dynamic reading the piece … not from a typical engineering standpoint, but the idea that the work can be enriched experientially when the structural complexity is lending itself to the structural performance of the piece.

 

 

 

 

 

 

Screenplay is conceived of as a ‘play’ on one’s visual perception.  Utilizing the simplest of materials – a lightweight steel frame and rope – Oyler Wu Collaborative have crafted a dynamic twenty-one foot long screen wall. The wall is designed with the intention of provoking a sense of curiosity by slowly revealing its form and complexity through physical and visual engagement with the work. The wall is made from a repetitious steel framework with rope infill that varies over the length of the wall in three dimensions, forming a thickened undulating screen made up of dense line-work. In its orthographic, or ‘straight on’ view, the wall forms a meticulously organized series of patterns easily recognized by the viewer. As the viewer moves around the wall, its three-dimensional qualities reveal a more complex system of deep sectional cavities, twisting surfaces, and material densities. The experience is meant to build on an ‘on again/off again’ system of pattern legibility, using optical effects as a means of provoking engagement in the work.

 

 

 

 

Most of Oyler Wu Collaborative’s projects are self-built, providing the opportunity for “the design process to continually respond to the feedback provided by the fabrication process.” In addition to speculative façade designs, over the past year the office has built Anemone, the pavilion in Taipei, a traveling installation “realize”, in collaboration with Michael Kalish,  and “Netscape,” a large steel-framed canopy and knitted rope at SCI-Arc, where They teach, Which was designed and constructed with students.

 

 

 

 

If you enjoyed this project, you might also like the work of Charlie Davidson.

 

(Visited 654 times, 1 visits today)

iSaloni * Milan’13

Shi Jianmin * View to China

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Go to top