×

YOUR OPINION MATTERS, GET IN TOUCH!

Please select one or more options:

Please, you have to select an option.
Please insert your first name.
Please insert your last name.
Please insert your email.

Check here to indicate that you have read and agree to Terms & Conditions/Privacy Policy.

*required

Thanks you for contacting!
Christian Müller’s buried hillside Hole House

Hole House hole house Christian Müller’s buried hillside Hole House Hole House 7

The Hole House, as it is known, has gained a certain notoriety in Vals. ‘Ah, that crazy place’, muttered one local in the bakery before giving directions to the property, which comprises three distinct parts: a concrete living area with a quirky elliptical façade, a traditional Swiss barn used as a storage and drying room during the ski season, and a 22m underground tunnel that links both buildings.

Hole House hole house Christian Müller’s buried hillside Hole House Hole House 1 Hole House hole house Christian Müller’s buried hillside Hole House Hole House 3 Hole House hole house Christian Müller’s buried hillside Hole House Hole House 4

Its creators, Christian Müller, who was born in a village nearby but runs a practice in Rotterdam, and Bjarne Mastenbroek, whose firm SeARCH is based in Amsterdam, had the idea for the house in 2004 and bought the plot two years later.

The finished house, though, is about as far from being a bunker as one could imagine: its four bedrooms are flooded with light and have stupendous views, and there’s an all-mod-cons kitchen. The courtyard has a natural sprint and a hot tub, inviting you to pull up a lounger and watch the sun turn velvety mountain peaks to steel shards and back again in the space of a day.

hole house Christian Müller’s buried hillside Hole House Hole House 5 hole house Christian Müller’s buried hillside Hole House Hole House 6 hole house Christian Müller’s buried hillside Hole House Hole House 8

The materials to build the property – the concrete, wood and stone – were sourced locally. Only the façade’s glass panels were made in Austria. Inside, the concrete walls are all rough edges and natural staining, more an echo of Vals’ ski lift than of the polished surfaces of Zumthor’s spa.

hole house Christian Müller’s buried hillside Hole House Hole House 9

DESIGN GALLERIST will continue to give you fantastic news on the art and design world. We like, as much as you, to read all about the newest design ideas, the latest project, the best designers and so on. Don’t forget to subscribe newsletter this blog and to follow us on InstagramFacebookTwitter, and Pinterest.

hole house Christian Müller’s buried hillside Hole House pinit fg en rect red 28

(Visited 434 times, 1 visits today)
austin hotel Austin Hotel Austin Hotel 8 292x195

Austin Hotel

shanghai edition The Shanghai Edition hotel Shanghai Edition 3 318x195

The Shanghai Edition hotel

Go to top